23 мар. 2009 г.

Коване ліжко - критерії вибору

коване ліжко

Ліжка це, напевно, найважливіші меблі в нашому будинку. Тому що в ліжку ми проводимо третину нашого життя. І від того наскільки добре ми відпочили, залежить наше самопочуття в період активності. Основна ціль будь-якого ліжка: зробити Ваш відпочинок максимально комфортним.

Коване ліжко виготовляють по наступному принципу: до прямокутного каркаса з масиву металу кріпляться узголів'я й днище, на яке опирається матрац. Днище каркаса кованого ліжка може бути закритим або напіввідкритим, твердим або гнучким. Напіввідкрите днище не перешкоджає природній вентиляції матрацу й може бути твердим (смужки металу в кованих ліжках) або гнучким (виготовляється зі спеціальних дерев'яних рейок), за принципом роботи схоже на автомобільні ресори. Днище закритого типу застосовується в більш дешевих моделях або диван- ліжках, найчастіше це фанера. У правильно виготовленого ліжка основне навантаження несе каркас і ніжки, тому при виборі ліжка зверніть увагу на якість їх виготовлення й матеріал, з якого вони зроблені.

Узголів'я кованого ліжка задає стиль спальні:


  • масивні, високі або філенчасті спинки передбачають класичний стиль;
  • легкі, майже повітряні із чіткою графікою ліній - модерн;
  • низьке ліжко взагалі без спинок або з балдахіном - східний стиль;
  • спинка зі сталевих прутів - це стиль "кантрі".

Тепер поговоримо про габарити кованого ліжка.


  • Довжина ліжка звичайно від 180 до 210 см,
  • ширина односпального ліжка складає 90-100 см,
  • двоспальне коване ліжко - не менше 140 см,
  • подвійне коване ліжко - 160-180 см.

Висота спальної поверхні повинна бути не менше 40-45 см.

Які вимоги звичайно ставлять до кованого ліжка?


Звичайно ж, коване ліжко повинна бути зручне, міцне, гарне, просторе, безпечне як з екологічної точки зору, так і з погляду впливу на опорно-руховий апарат людини. А ще воно повинна ідеально вписуватися в інтер'єр спальної кімнати, дарувати нам естетичну насолоду. Адже від сприятливого психологічного настрою багато в чому залежить і якість відпочинку. Враховуючи все вищесказане, зробимо єдино правильний висновок - коване ліжко потрібно вибирати з якнайбільшою уважністю.

Зручність ліжка насамперед залежить від її розмірів, якості матрацу й основи під нього. Розміри визначаються довжиною й шириною ложа. Простіше кажучи, воно повинне бути достатньо просторим, щоб на ньому можна було розташуватися з комфортом. Матрац повинен бути пружним і при відпочинку добре підтримувати хребет у правильному положенні. Щодо цього гарні багатошарові матраци, що містять натуральні наповнювачі. Замінники з поролону, звичайно, дешевше, але зайво м'які й недовговічні.

Міцність ліжка - один з основних факторів, що впливають на її довговічність. А залежить вона від матеріалів, застосовуваних у виготовленні, і якості їх обробки. Несучі деталі ліжка - каркас і ніжки - повинні виготовлятися з металу. Дерево у по-справжньому якісних виробах припустимо використовувати лише для допоміжних елементів, що виконують в основному декоративну функцію - узголів'я ліжка й підніжжя спинка, якщо вона передбачена. Міцність також залежить від матеріалу й кількості рейок у ґратах-підставі.

Що ж стосується дизайну й краси, то вибір сьогодні великий - від класичних до супермодних моделей різних форм і розцвічень. Тут уже вся справа смаку й переваг. До того ж можна вибрати одне лиш коване ліжко, а можна придбати спальний гарнітур у повному комплекті. З погляду єдності дизайну й стилю останній варіант переважніше. Але якщо бюджет не дозволяє, або в спальні не так багато місця, те можна обмежитися покупкою невеликих, але зручних доповнень: прикроватні тумбочки, наприклад, комод, туалетний столик, банкетка, шафа й т.п.

Так що вибір залишається тільки за вами.

Ковані ворота. Стилі кованих воріт

Ковані ворота і хвіртка


За давніх часів ворота мали суто прикладне призначення: впускали на обгороджену з усіх боків територію або перепиняли цей шлях. Замикали їх на засуви й замки. Поступово ворота виходили на перший план, стаючи обличчям садиби, і кожен господар прагнув надати їм оригінальність і виразність. Ставши прикрасою вулиць, ворота знайшли ще одну функцію - естетичну.

Ковані ворота – гордість господаря



У ті часи, коли ціни на залізо були дуже високі, ворота в основному прикрашалися дерев'яним різьбленням. Пізніше дерев'яні ворота стали зміцнюватися металевими накладками й спеціальними запорами. Навішувалися й ручки- кільця, щоб стукати й відкривати ворота. Масивне кільце звисало звичайно з пащі мистецьки викуваної звіриної голови. Такі ручки-стукала й накладки, які проходили по всій ширині стулки воріт і додатково скріплювали дошки, надалі широко використовувалися й на суцільнометалевих дверях і кованих воротах.

Якоюсь мірою попередниками воріт можна назвати портали (від лат. porta - вхід, ворота), відомі ще із часів античності. З XІ століття в романській, готичній і давньоруській архітектурі, у першу чергу церковній, поширюються аркові, так звані перспективні портали, оформлені у вигляді уступів, у кутах яких містяться стовпчики, з'єднані декоративними елементами у вигляді дуги.

Говорячи про стародавні ворота, не можна не згадати й про тріумфальних арки, які ведуть свій родовід із часів Стародавнього Рима. Це архітектурна споруда споконвічно була покликана прославляти переможця. Тріумфальний хід мав символічне значенням: прохід під воротами освячував перемогу. Пізніше тріумфальні арки з'явилися в Західній Європі, а потім і на Русі. У містах схожість із тріумфальними арками нерідко мали головні ворота, з'єднані з міською стіною.

У середньовічній Європі, зводячи палаци й замки, архітектори й художники створювали унікальні ковані огорожі із чудовими воротами й кованими хвіртками. По цих дивних по красі й пропорціях пам'ятниках архітектури, що збереглися дотепер, можна простежити, як розвивалося й удосконалювалося ковальське мистецтво. Суворий і виразний романський стиль змінювався стрільчато-кутовим готичним, який, у свою чергу, передав у ХV- ХVІ століттях естафету ошатному й легкому стилю ренесанс.

Крім головних замовників творів мистецтва, церков й великих феодалів, з'явилися нові - купецькі гільдії й заможні городяни. Народжується нескінченна множина варіантів: ворота, що відокремлюють двір від вулиці або площі, палацові ворота, ворота парків, заводські, складські. Кращі вироби ковалів прикрашали вигадливі візерунки й витончені волюти (завитки, спіралі).


На Україні зростання художньої значимості ковальських робіт спостерігався в XVІІ столітті, коли міста - поступово ставали кам'яними.

Вітіюватий орнамент прикрашав ковані ворота часів бароко. У цей час декор став набувати більш округлі форми, на загальний ритм архітектури як би накладалися великі гірлянди й гілки, що ідеально сполучаються з ліпниною будівлі. На воротах з'явилися маски, зірки, квіти, сонце й інші деталі, вирубані з жесті. До цього часу в з'явилася безліч збройових заводів, де налагоджувалася ливарна справа. Успішне освоєння чавунного лиття стимулювало активне виробництво архітектурних деталей із цього матеріалу. З'явилися унікальні чавунні решітки й ворота. У кінці XVІІІ століття можна побачити зразки, де ковані елементи сполучалися з литими.

Прийшовши на зміну бароко класицизм, зберігши незмінною конструкцію дерев'яних воріт, до межі спростив їхню композицію. Классицистичні ворота найчастіше мають форму прямокованника, ворота з округленою верхньою частиною зустрічаються значно рідше. У період пізнього класицизму - ампіру - стулки воріт громадських будівель стали прикрашати деталями, що зображують військове спорядження стародавніх римлян.

Найбільш популярними в обивателів середнього класу були ворота із глухими полотнами, а також ритмічні й модульні варіанти. Глухі металеві ворота по композиції близькі до філенчатих дерев'яні, лише ажурна рама з меандру облямовує стулки. Ритмічна композиція воріт побудовано на повторенні одного вертикального елемента. Звичайно це був спис, рідше - ромб, вузький прямокованник, сильно витягнута волюта або овал. Виготовлені за такою технологією ворота виходили ажурними, кований орнамент красиво читався на просвіт. У композиції, побудованій по модульному принципу, той самий елемент багаторазово повторювався як у вертикальному, так і в горизонтальному напрямках - стулки воріт нагадували килими з геометричним орнаментом.

Наприкінці 1890-х років із Західної Європи в Україні приходить новий стильовий напрямок - арт-нуво, або модерн. У цей час досить розповсюдженими стають рослинні орнаменти. Вони використовувалися й раніше, але тільки модерн привніс динаміку в композиції такого плану. Квітучі верхівки металевих стебел виводилися за верхню обв'язку стулок. Створювалося враження природнього росту рослини, подолання їм навколишнього інертного середовища.

Форма гриба, характерний для модерну "удар бича", по вигину лінії енергійний розчерк, що нагадує, пера - пластичність, динаміка й гармонія, те саме що природної, - риси, характерні для кованих воріт періоду модерну.

Джерело: Ковані ворота. Стилі кованих воріт

5 мар. 2009 г.

Орнаментальне ковальство. Українські символи та знаки на кованих елементах.

Перила ковані

Використання символіки ми маємо змогу відчувати щодня: наприклад, використання орнаментів в обкладинках товарів чи рекламних біг-бордах. Ковалі та художники з металу теж часто використовують символи та знаки, таким чином висловлюючи своє бачення світу.
Інколи майстри орнаментального ковальство присвоюють якийсь символ для позначення авторства всіх своїх виробів.

Наприклад, коваль Богдан позначає свої вироби символом Сонця, мотивуючи тим, що слов’яни завжди поклонялись Cонцю і саме воно є матір’ю всіх релігій.

Ковані квіти, рослини та ягоди


Ковані квіти ковалі досить часто застосовують при виготовленні різноманітні огорожі, балкони, ворота, предмети інтер’єру, ковані меблі, аксесуари для каміну тощо. Що ж символізують собою ці ковані елементи?

Калина - дерево нашого українського роду. Колись у сиву давнину вона пов’язувалася з народженням Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому і назву свою має від давньої назви Сонця - «Коло».

А оскільки ягоди калини червоні, то й стали вони символом крові та невмирущого роду. Грона калини часто можна побачити на кованих воротах, композиціях.


Виноград. Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім’ї. Сад-виноград - це життєва нива, на який чоловік є сіячем, а жінка має обов’язок ростити й плекати дерево їхнього роду.
Кована винна шафа, підставки для пляшок часто оздоблюють гронами винограду. Ковалі для прикраси ковані огорожі та ковані хвіртки, камінні решітки часто «чіпляють» грона та листя винограду.


Троянда. Троянда - улюблена квітка українців, її дбайливо плекали під вікнами хати, адже квітка ця нагадує Сонце. Промовте слово ружа (так раніше називали троянди) і ви з легкістю знайдете в ньому древню назву Сонця - Ра. А може, воно означає вогненну кров, бо староукраїнська назва крові - руда.


Узори з трояндами укладалися за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячний рух з вічним оновленням. Там, де троянди складені в систему геометричного узору, ці рослини - не просто квіти - це квіти-зорі, що уособлюють уявлення народу про Всесвіт як систему. Можна помітити, що зорі з’єднані ланцюжками. Це також свідчить про непорушний закон космосу.


Ковані троянди – найпопулярніший кований виріб серед ковалів.

Мак. З давніх-давен на Україні святили мак і обсівали людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка захищає від усякого зла. А ще вірили, що поле після битви навесні вкривається маками. Ніжна трепетна квітка несе в собі незнищенну пам’ять народу. Дівчата, в сім’ї яких був загиблий, з любов’ю і сумом вишивали узори маку на сорочках, а на голови клали віночки з семи маків, присягаючи цим зберегти й продовжити свій рід.
Нарівні з кованими трояндами ковалі виковують ковані маківки додаючи їх в ковані композиції.


ворота ковані

Лілія. Таємницю життя приховує в собі і квітка лілії. В легендах квітка лілії - то символ дівочих чарів, чистоти та цноти. Вишита квітка лілії допоможе розгадати таємницю тих чар.


Якщо пильно придивитися до контурів геометричного узору, то вимальовуються силуети двох пташок - знаку любові та парування. Крім квітки, невід’ємною частиною орнаменту є листок і пуп’янок, що складають нерозривну композицію триєдности. У ній закладено народження, розвиток та безперервність життя.



В орнаменті лілію неодмінно доповнює знак, що нагадує собою хрест. Він магічний, тому й благословляє пару на утворення сім’і. Адже хрест є прадавнім символом поєднаних сонячної батьківської та вологої материнської енергій. Іноді над квіткою вишиті краплі роси, які також означають запліднення. Та чому ж саме лілія є жіночим символом? А тому, що вона сама є суттю вологої енергії. Це підтверджує й давня назва квітки - крин, - порівняймо цю назву з однокореневим словом криниця.


Ковані лілії часто застосовують виготовляючи ритуальні вироби.

Хміль. Узори, що нагадують листя хмелю, відносимо до молодіжної символіки. Крім центральної України, вона поширена на Поділлі та Волині.


«Хміль» дуже близький до символіки води й винограду, бо несе в собі значення розвитку, молодого буяння та любові. Можна сказати, що узор хмелю - це весільна символіка. Народна пісня підказує, що «витися» - для хлопця означає бути готовим до одруження, так як для дівчини заміж іти - це «пучечки в’язати».


Пучечки хмелю виковують виготовляючи ковані вази та підставки для квітів.

Коване сонце. Місяць. Зорі. Вода.


Вода і Сонце. Вся українське ковальство позначено благословенними знаками Води і Сонця. Сонце часто зображується восьмипелюстковою розеткою чи квіткою, а знак Води нагадує згорнутого вужа. Дві стихії, що утворили земне життя, а тому їх треба розуміти як вологу материнську і вогненну батьківську енергії. З глибини минувшини дійшли в кованих виробах ці символи - Земля і Сонце, що в поєднанні з Водою складають життєдайну трійцю. Це знаки тих сил, без яких неможливе саме життя. Ромбічні знаки - це символ плодороддя Землі-матері, щедро засіяної, зігрітої Сонцем, щоб буяло життя наше. Але і сама Земля - складова Всесвіту з безліччю зоряних систем і нашим Сонечком, що уособлювало для пращурів священний Вогонь.


Зірки розкидані та зібрані в геометричний орнамент, - це уявлення про структуру Всесвіту, що вже є не хаотичним і безладним, а упорядкованим і гармонійним. І знову засіяні, щоб нести нові й нові паростки життя у далекі світи.


Коване сонце часто розміщують в середині кованого хреста, сонцем і місяцем доповнюють ритуальні вироби, іконостаси.


Ковані птахи та звірі. Ковані риби.



Ковані птахи. Соловей та зозуля часто розміщується на гілці калини, що символізує продовження роду.
Павичі дуже поважні птахи, часто над ними розміщений вінок або вінець.
Павич - це жар-птиця, що несе в собі сонячну енергію життя, тому вона птиця сімейного щастя. Молодят символізують соколи, голуби та півні. Характерною рисою є розташування птахів голівками один до одного. Вони або тримають в клювиках ягідку калини, або сидять у коріння дерева - символу нової сім’ї. Ластівка - ця пташка завжди несе добрі новини. Саме вона піклується про те, щоб людина не пропустила сприятливу пору для створення сім’ї та зміцнення господарства.


Ковані птахи полюбляють розміщувати на огорожі, ковані флюгери, ковані світильники.

Ковані звірі здавна використовували на кованих виробах у слов’ян, як символ роду чи населеного пункту.
Часто міфічні дракони, скорпіони, змії також ведмеді, лисиці, дикі кабани прикрашають ковану зброю, ковані вивіски, ковані флюгери чи ковані вішаки.
Часто головою звіра прикрашають закінчення перил, двері, замки, ручки.

Ковані риби - символізують еру Риб та епоху християнства. Ковані риби полюбляють розміщувати на екран для каміну, ковану решітку.


Джерело http://vyshyvanka.blox.ua/2008/06/Znaki-starodavnih-vishivanok.html

Ковані вироби в приватному будинку

ліхтар кований

Художнє кування, як мистецтво відоме, з давніх часів, неповторні ковані вироби завжди користувалися незмінною популярністю у справжніх цінителів якості та краси.

Красиві й практичні ковані вироби, завжди залишаться актуальними – стильними, завжди сучасними, милими оку елементами.

Художнє кування прекрасно впишеться в будь-який дизайн, надаючи неповторний колорит і затишну обстановку навіть самому скромному приватному будиночку.

Такі ковані вироби як ковані лавки, козирки або ліхтарі, від яких падають вигадливі тіні, що надають звичайному вечірньому садку або ділянці подих казки й відчуття чуда.

Заворожуюче виглядають заміські володіння, прикрашені виконаними в одному стилі кованими виробами, такими як літня кухня й ковані огородження, навіси й квіткарки, флюгер і кований садовий мангал.

Кований паркан з найтоншими вигинами виноградної лози й хмелю перехідний у граціозну садову хвіртку з невичерпним розмаїттям завитків, квітів і розеток, говорить про надійність і стиль його власника. Тут художнє кування знайде гідне місце у вигляді витончених високомистецьких або простих декоративних решіток, поруччя, що летіло від легкості нагору сходів, шекспірівських балконів, і звичайно ж, кованого каміна з невагомими ажурними камінними решітками.

Завдяки довговічності кованих виробів сучасні майстри переймають досвід і цікаві ідеї кращих витворів художнього кування збережених з минулих століть. Ковані ґрати, огорожі й ворота, містки й балкони, сходи й ліхтарі "живуть" не одне сторіччя й найчастіше є сімейною реліквією, і радують око своїх власників не одне покоління.

Художнє кування вдихне нове життя у звичний сучасний інтер'єр приватного будинку, перетворивши його в прадавнє князівство або замок. Уявимо, важкі вхідні ковані двері з рослинним орнаментом, що цвітуть нарцисами й трояндами залишила за собою не тільки вітіюватий ґанок, оформлений в кращих традиціях художнього кування, але й холодну незатишну холоднечу, залишаючи всередині відчуття надійності й безпеки.

кований вішак для халатів

Кована вішалка, де роль гачків виконує виноградна лоза, з листами для головних уборів, збереже одяг. У прихожій кручені ковані сходи, оброблені волютами, "соломоновими спіралями" і пальметтами, а її перила прикрашені елементами, виконаними методом холодного кування.

Неподалік стоїть камін, він теж не простій - навколо топки в'ється кована лоза з виноградними гронами. Заспокійливе, даруючи тепло й затишок потріскують дрова, які мить назад лежали в кованій дровниці. На кованій коминковій вішалці висить набір для каміну: коцюба, кліщі, совок і щітка.

Спальня теж не обійдеться без кованих виробів. Центр уваги - коване ліжко з надзвичайною комбінацією тонкощі й міцності. Прикроватний столик і платтяна кована шафа, виконані з використанням тих же кованих елементів, що й ліжко.

У ванній кімнаті ковані вішалки й тримачі для рушників, підстільник для умивальника, туалетні столики й стільці, кована вентиляційна решітка, етажерки з кованими елементами морської стихії сплітаються в одну стихію, наповнену магічною енергією. Дзеркало обрамлене в ковану павутину квітучу дивовижними візерунками.

Художнє кування надає виробам вишуканість, художню цінність і виразність.